Brand in de Johan Visserschool in Nijmegen

Een fotoverslag van een uitslaande brand achter mijn flat


UPDATE: Tweede brand op 10 juni 2001, klik hier!

Zaterdagochtend 5 mei 2001 werd ik om een uur of vier wakker van een brandweersirene en ik hoorde een boel geknetter. Ik keek naar buiten en zag dat de school achter m'n flat in brand stond! Meteen m'n digitale camera gepakt en dit is de eerste foto genomen vanaf het balkon. Het vuur slaat al snel om zich heen!
Ik besloot me aan te kleden en beneden te gaan kijken, eerst aan de voorkant, daarna aan de achterkant waar de brandweer al druk bezig is. De vlammen slaan al uit het dak. Hier nog een foto van de zijkant, gezien vanaf het schoolplein. Er is geen redden meer aan ondanks de versterking van andere brandweerkorpsen. Er was ook een probleem met de aanvoer van water.

Weer terug boven is het inferno goed te zien. Langzamerhand wordt het licht en om een uur of half zes wordt het sein brand meester gegeven. Vanaf een hoogwerker wordt de brand effectief bestreden. Intussen kwam de zon op en werd langzaam de school, of wat er van over was weer zichtbaar, alhoewel er soms nog wat vuur oplaaide.

Al snel werden draglines ingezet om de muren van de school, die op instorten stonden, af te breken. Ook de NUON komt opdraven, zoals je hier kunt zien, om gas en elektra af te sluiten.

Op deze foto van een uur of negen in de ochtend, is te zien dat het vuur nog smeult. 's Middags, om een uur of half vijf, is het weer mis en de school brandt weer en verspreidt een dikke rook. Het is een stuk overgebleven dak dat in lichterlaaie staat. De buurt loopt weer uit, de brandweer en politie zijn er weer snel bij. Vanaf de andere kant gezien ziet het er zo uit.

De school ziet er desolaat uit, er is niet veel over. Muren zijn omvergehaald en waar eens lokalen waren, resten nu puinhopen. De brandweer blust na, je kunt hier en daar nog een lokaal herkennen.

Alhoewel er altijd licht aan het einde van de tunnel is, vrees ik dat het nog even zal duren voordat de school herbouwd wordt. Het uitzicht zal vanaf mijn balkon niet meer zijn als vroeger.

Foto's, verhaal, (c)2001 Robert Brink
Overname voor non-commercieel gebruik toegestaan

Graphics by GIMP Thi s site vi powered